top of page
Werken met en in groepen

Wees jezelf. Er zijn al zoveel anderen. (Loesje)

Het traject ‘Werken met en in groepen’ is er voor iedereen die in of voor een groep het beste uit zichzelf wil halen.

Het gaat over authenticiteit, echt zijn, omdat dat de sleutel is voor contact en samen werken.

Voor wie

‘Werken met en in groepen’ is bedoeld voor mensen die:

  • spreken voor groepen

  • leiding geven aan (groepen) mensen

  • cursussen geven

  • in het onderwijs werkzaam zijn

  • deel uitmaken van een team 

  • of op een andere manier te maken hebben met groepsdynamiek en de relatie tussen groep en individu.

Wat

Hoe creëer je veiligheid in een groep? Hoe zet je een bedding neer? Wat voor proces speelt zich af in de groep en op welke manier kun jij dit proces beïnvloeden? De focus in dit traject ligt op de interactie tussen jou en de groep en het groepsproces.

Het werkzaam zijn voor en in een groep is uiteraard een leer- en groeiproces. Je maakt op indringende wijze contact met je mogelijkheden, je kwaliteiten en met alle stukken in jezelf die je tegenhouden om met het mooiste van jezelf naar buiten te komen. De kracht van het volgen van dit traject op de Leonardushoeve is dat je in dit leer- en groeiproces steeds weer uitkomt bij die dingen die voor jou de essentie zijn van jouw groei.

De cursisten wordt van harte aangeraden om een intervisiegroepje samen te stellen om ervaringen te delen, feed-back te geven op elkaar, praktijkervaring te bespreken. Uit deze intervisiegroepen kunnen ook vragen / voorbeelden komen die meegenomen worden naar de weekenden. Cursisten wordt ook aangeraden om een werkboek aan te schaffen om de eigen ervaringen in vast te leggen.

Het traject bestaat uit 6 weekenden.
De weekenden zijn opgebouwd aan de hand van thema’s die corresponderen met thema’s van de chakra’s.
1.
Bestaansrecht

In dit weekend gaat het erom te ervaren hoe belangrijk het is dat je in staat bent om vrij te bewegen in en voor de groep. Als je je bestaansrecht nog moet ‘verdienen’ dan ligt je focus vooral daar en niet daadwerkelijk op de groep of groepsprocessen. Ook kan aan de orde komen wat het bestaansrecht van een groep (organisatie / werkgroep / team) is. Als bijvoorbeeld het bestaansrecht van een organisatie onduidelijk is, dan werkt deze ongerichtheid door in alle processen.

2.
Veiligheid en verbinding

Voel je je veilig in een groep, ben je in staat de veiligheid in een groep neer te zetten? Zolang er geen veiligheid is bij de leden van een groep wordt het heel moeilijk, zo niet onmogelijk om constructief samen te werken. De energie slaat naar binnen. Door veiligheid te creëren kan de aandacht weer gericht worden op dat waar de groep voor bij elkaar is.

3.
Ruimte innemen en ruimte geven

In groepsprocessen is het belangrijk om beide te kunnen. Jezelf niet wegcijferen, maar duidelijk zichtbaar en aanwezig durven zijn. Tegelijkertijd moet je een ander ruimte kunnen geven. Sta je echt in je kracht? Durf je je autoriteit op te pakken? Hoe geef je sturing aan een proces waarin voor ieder individu ruimte is? 

4.
Ont-moeten

Als er een grondhouding van openheid en ont-moeten is, dan kan alles in vrijheid opgepakt worden. Openheid, onderling respect en echtheid zijn van groot belang in het deelnemen aan en het leidinggeven aan groepsprocessen. 

Eigen verantwoordelijkheid
5.

In groepsprocessen geeft het veel rust als mensen in staat zijn hun eigen verantwoordelijkheid op te pakken, zonder in de valkuil te trappen om die van een ander over te nemen. Dus: wat valt er onder jouw verantwoordelijkheid? Pak je dat op of deins je terug? Kun je loslaten wat niet onder jouw verantwoordelijkheid valt en kun je delegeren? 

6.
Inzicht

In het beoordelen wat in een groep gevraagd wordt, is het van groot belang om helder zicht te hebben op wat er zich afspeelt, wat er gevraagd wordt, wat jouw inbreng (verantwoordelijkheid) in het proces is. Ben je in staat om op een onthechte manier naar het groepsproces en jouw rol daarin te kijken en kun je die inzichten vertalen naar de praktijk?

Data en tijden

Data voor het traject 2025:

1e weekend 24-26 januari 2025

2e weekend 14-16 maart 2025

3e weekend 2-4 mei 2025

4e weekend 20-22 juni 2025

5e weekend 22-24 augustus 2025

6e weekend 26-28 september 2025

Elk weekend start op vrijdag met ontvangst tussen 19.00-20.00 uur en eindigt op zondag om 17.00 uur.

 

Minimaal aantal deelnemers is 8, maximum aantal deelnemers is 16. 

Kosten

Cursuskosten: € 1.650,00. 

Voor studenten en minima is er een aangepast tarief.

Voor een optimale doorwerking zijn al onze cursussen en opleiding altijd gecombineerd met een verblijf op de Leonardushoeve. 

De verblijfskosten bedragen € 1.200,00 o.b.v. een basis 1p kamer. Afhankelijk van beschikbaarheid is het mogelijk om tegen een meerprijs te upgraden naar grotere of luxere een kamer. Het verblijf is inclusief toeristenbelasting, alle maaltijden, een opgemaakt bed en een setje handdoeken.

Genoemde prijzen zijn inclusief BTW.

Jaarlijks worden de prijzen per 1 januari geïndexeerd (de hierboven genoemde prijzen zijn voor 2025).

Belastingaftrek en BTW vrijstelling

De kosten van een opleiding kunnen worden opgegeven als scholingskosten. Dit geldt zowel voor particulieren als ondernemers. Onze opleiding is vrijgesteld van BTW omdat De Leonardushoeve staat ingeschreven bij het Centraal Register Korte Beroepsopleidingen (CRKBO). De Leonardusheove is daarmee een erkende 'instelling' als bedoeld in de Europese BTW-richtlijn. Kijk op www.belastingdienst.nl.

Module 1 VITT opleiding

Het traject Werken met en in Groepen kan ook de basis zijn voor de opleiding VITT die je kunt volgen als je zelf mensen wilt gaan begeleiden in hun bewustzijnsgroei. Een aantal modules van deze opleiding kan je doen als persoonlijk ontwikkelingstraject. Wij gaan er vanuit dat je een ander niet verder kunt brengen dan waar je zelf bent, dus wat je motivatie ook is: de basis blijft dat jij jezelf ontwikkelt, steeds verfijnder contact maakt met jezelf en anderen, en natuurlijk de aangeboden technieken leert toepassen om steeds vrijer te worden in jezelf.

bottom of page